[...] określimy ile tak naprawdę oznacza „niska" wartość węglowodanów spożywanych w ciągu dnia. Przyjmuje się, że jest to dzienna dawka oscylująca w granicach 150g. Niektóre źródła podają, iż w dni treningowe i przy dużej aktywności w ciągu dnia można tę granicę podnieść do poziomu 220g dziennie, jednakże nie przekraczajmy jej i nawet starajmy [...]
[...] (nie musisz jej wliczać do bilansu). Reszta posiłków wygląda ok, aczkolwiek: - ser twarogowy daj półtłusty, nie chudy; - w miarę możliwości zjadaj tłuste mięsa, np. karkówkę; tak samo tłuste ryby; - zaraz po treningu możesz do białka dodać owoc; - brakuje bardzo zdrowego źródła tłuszczu i białka - orzechów (włoskich, laskowych, czy też migdałów).
[...] Jak bym wliczała warzywa to chyba by to ciężko wypadało. - No i na razie zostane przy 2g białka / kgmc bo od większych ilości mnie już po prostu mdli... - A no i źródła tłuszczu: rozumiem, że jakieś sery powinnam sobie odpuścić, a co z boczkiem, karkówką (widziałam, że się pojawiała w planach u panów)? - w ciągu 2 tygodni mam zejść [...]
Jak dodasz tłuste mięso to przecież już nie musisz dodawać tyle oliwy czy innego źródła T :) Nie, 7 jajek to nie jest za dużo. To mit, że jajka w nadmiarze szkodzą. Zresztą żywe przykłady są na to, że jedzenie nawet 25-30jajek dziennie nie jest szkodliwe. Ogólnie spoko :) Aaa, jak rano chcesz smaczny posiłek to zrób sobie omlet. Miksujesz [...]
Coraz wiecej zaczyna sie pojawiać pytań w związku z zmiana sposobu myslenia czy samego odzywniana się. Wiele mitow legło w gruzach. Przez lata bylismy karmieni - glownie przez trenerów/dietetyków - nie ma co uktywac nie działających w swoim imieniu a raczej swoich sponsorów/pracodawców. Wiec nie raz pewnie przechytaliscie o wszechogarniajacym nas [...]
Aniu - tak jest ze na 'papierku' nigdy nie bedzie napisane ze ta dieta jest lepsza od restrykcyjnej,czy normalnej ale jesli chodzi o utrate tkanki tluszczowej - to trzymanie takiej samej diety = stanie w miesjcu wiec wchodzi w gre CR (obciecie kcal) vs IF (okresowy post) - glownie jesli o okres 'masowania' to wiadomo normalna dieta (5-6posilkow) [...]
[...] a fakt że nastąpi powiedzmy 20 - 30min później nie waży na skteczności. Śledząc literaturę dotyczącą odpowiedzi fizjologicznej na szybko przyswajalne źródła aminokwasów, można też stwierdzić iż choć podanie szybszych protein przyspiesza syntezę białek mięśniowych - to również nasileniu ulega proces deaminacji - w [...]
Jeśli zależy Ci na jakości miski, to lepiej zastąpić kurczaka indykiem, jest mniej faszerowany, i na tej samej zasadzie można uważać na łososia norweskiego, dużo lepszy atlantycki, a najlepszy dziki :) serek wiejski to słabe źródło białka, wiadomo, czasem można sobie pozwolić, ale są lepsze źródła ;)
Można. Proteiny to białko, bałko to niezbędny składnik diety. Owsianke możesz zrobić sam, teraz mnóstwo świeżych owoców to nie ma sensu jeść suszonych bananów. I suszonego mleka. Takie coś - od czasu do czasu, ratunkowo, na szybko. http://www.sfd.pl/-t1135388.html - Źródła węglowodanów w diecie. http://www.sfd.pl/-t1135440.html- Źródła białka w [...]
Budowanie masy mięśniowej to proces wymagający dużego nakładu pracy, dyscypliny i cierpliwości. Można powiedzieć, że jest bardziej wymagające niż redukcja tkanki tłuszczowej. Każda praca nad sylwetką składa się z kilku podstawowych elementów: - odpowiednio dobrana dieta - trening adekwatny do celów - regeneracja - opcjonalnie suplementacja Osoby [...]
[...] twaróg. Czy Ty masz jakieś ograniczenia co do ogólnej ilości białka w posiłkach? Można by się przyjrzeć czy te posiłki są dobrze zbilansowane, tak żeby nie tylko były węglowodany które przy małej aktywności nie są potrzebne w dużych ilościach, ale żeby były źródła zdrowych tłuszczów i białka, o ile nie na tu żadnych zdrowotnych ograniczeń :-)
twarogi jajka tuńczyki makrele halibuty sledzie piersi z kurczaka piersi z indyka jogurty kefiry maślanki TO najlepsze źródła białka....warzywa mają 0, coś tam białka ale i tak ono nie jest liczone ..... kotlety sojowe zawierają 50gr białka na 100gr produktu ale jest to bardzo ciężkostrawne białko i słabo przyswajane przez organizm..... można [...]
[...] Mój staż na siłowni to 14 lat i przez ten okres zjadłem wiele białek różnych firm. Z racji tego, że od 2 lat nie jadam mięsa to odżywka białkowa( izolat i wpc)stanowi podstawe źródła białka w mojej diecie. Zjadłem kilkanaście kg wpc z allnutrition i wracam do tego białka głównie z powodu świetnego smaku. Chętnie bym przetestował nowy produkt.
Nie chcę się wtrącać, ale co tam :-) Bardzo fajne źródła białka i tłuszczu jednocześnie: JAJKA !!! (najlepiej przyswajalne białko dla organizmu) Mozzarella (dużo lepsza niż twaróg, i duża zawartość wapnia przy okazji) Karkówka Co do tłuszczy : awokado (dobre zarówno w deserze z odżywką jak i jako pasta np. z jajkiem i czosnkiem) :-)
Nadine a no jest jak jest, w sumie to ponad rok za nami i teraz to juz z gorki, czas tak szybko leci ze nie obejrze sie i mam nadzieje wroce do normalnego zycia ;-) musze Twoj dziennik nadrobic bo w sumie podgladalam tylko ladies i nie bylam na biezaco! Ja bym sie sklaniala za Bziu, czesto insulinoopornosc i problemy z cukrem wynikaja z problemow [...]
[...] eaa, kreatyna, sól 1g, cytrulina cy argignina dopuszczona spokojnie ich po 5g możesz sypać Trening Po treningu- 40g bialka z odżywki białkowej + 60g ww z dowolnego źródła -> z dowolnych źródeł daktyle, platki śniadniowe (nie więcej niż 2-2,5g tłuszczu na 100g produktu) Posiłek 2 275g chudego miesa 75g ryżu / kaszy / makaronu itp. [...]
[...] sos zero kcal, pół łyżeczki kakao naturalne – dopuszczone. Trening - w czasie treningu 60g ww Po treningu - 40g bialka z odżywki białkowej - 100g ww z dowolnego źródła -> (nie więcej niż 2-2,5g tłuszczu na 100g produktu) / +40g ww Posiłek 2 250g chudego miesa 75g + 20g ww ryżu / kaszy / makaronu + z owocu Warzywa B50 T0 W80 [...]